Petek Temizliği
0212 248 02 48
2372 Kere Okundu
Genellikle petek olarak tabir edilen radyatörlerin, belirli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir. Radyatör tesisatı (petek tesisatı) kapalı bir sistem olduğu için içinde oluşan kireçlenme ve tıkanma dışarıdan görülemez. Bu tıkanma tesisatın içerisinden geçen sıvı ve ısı transferinin azalmasına neden olur. Ayrıca daha fazla yakıt tüketimine ve kullanılan kombinin parçalarının zarar görerek zamanla arızalanmasına neden olur. Bunlar arasında en sık gerçekleşenler arızalar eşanjör delinmesi, pompa arızası, radyatör musluklarının kapanmaması olarak sayılabilir. Firmamızca petek temizleme, radyatör bakımı, kalorifer tesisatı temizliği, kalorifer tesisat bakımı işlemleri evinize ya da iş yerinize radyatörlerin temizliği için gelen ekiplerimizce radyatör temizleme makinesi ve kimyasal ilaç yardımıyla yerinden sökülmeden ve zarar verilmeden zahmetsizce gerçekleştirilmektedir.
Petek Temizliği Nasıl Yapılır?
Petek temizliği denince ilk akla gelen radyatör ve peteklerdir. Fakat radyatör temizliği ile birlikte tesisat ve kombi eşanjörü temizliği de gerçekleştirilmektedir.
Petek temizleme cihazı tesisatınıza bağlanarak kimyasal sıvı ile tesisat içinde devir daim işlemi gerçekleştirilir. Tesisatın ve radyatörlerin içerisindeki sıvı, birikinti ve kireç parçacıkları yani kısaca petek tesisatının tıkanmasına yol açan bütün yabancı maddeler sistemden atılır. Kimyasal sıvı sonrası durulama işlemi gerçekleştirilir. Ardından kombi su ayarı yapılır ve peteklerin havası alınır. Kombi eşanjörü de temizlenerek kombiniz kışa hazır hale getirilir.
Petek Temizliği Ne Kadar Sürer?
Radyatör petek temizliğini profesyonel ekibimiz yerinde gerçekleştirir. Bu işlem petekler sökülmeden radyatör temizleme cihazı ve petek temizleme kimyasalları ile gerçekleştiriliyor. Temizlik ve bakım işlemi ortalama 45 dakika sürmektedir.
Petek Temizliği İşlemi Nasıl Yapılmalı?
Petek temizlik işlemini makine olmadan 5-10 dakika süren işlemler ile gerçekleştirdiğini söyleyen firmalara kesinlikle iltimas etmeyin. İşlem için tasarlanan makine ile yapılması gereken bu işlem için en uygun süre 45 dakika ve üzeridir.
Ayrıca işlem sırasında kullanılan temizleyici sıvı bir çok kombi markası tarafından onaylıdır.
Kombi Tesisatı Temizleme Kimyasalları Ne İşe Yarar
Kombiler suyun ısıtılması prensibi ile çalışır, radyatörlere giden bu sıcak su ile birlikte zamanla tesisat içerisinde ve kombi eşanjöründe kireç ve su taşı oluşur. Temizleme kimyasalı içinden geçtiği tesisat ve kombi eşanjörüne yapışmış ve tıkamış kireç, korozyon ve su taşlarının çözülmesini ve tesisat içerisinden atılmasını sağlar.
Peteklerde hava olduğu nasıl anlaşılır?
Tesisat içerisinde oluşan hava sonucu radyatörlerin bazı yerlerine su gidemez ve orada hava sıkışır. Bunu anlamak için radyatör üzerinde kalan soğuk noktalar tespit edilebilir. Eğer ısınmayan bölgeler varsa tesisat içerisinde hava var demektir. Radyatörden hava almak için Purjör anahtarı veya kısa bir düz tornavida gerekebilmektedir.
Hava alma işlemi yapmadan önce akan sıvıyı toplayacak bir kap bulundurulmalıdır. Anahtar veya düz tornovida ile prujör tapası saat yönünün tersine çevrilerek, petekte olan hava çıkarılır. İçeride ki hava basınçlı olduğunda ve havayla birlikte kirli tesisat suyu geleceğinden bu işlem oldukça yavaş bir şekilde yapılmalıdır. İşlem esnasında direk su geliyorsa hava çıkana kadar beklenmelidir. Hava çıkarma sonrası tekrar su gelmeye başlayacaktır. Su geldiği anda anahtarı saat yönünde çevirip kapatın. İşlem sonrası kombinize su ilave etmeyi unutmayın.